sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Vegaaniviikko

Kokeilin viikkoa vegaanina, tai ainakin sinne päin. :) Aloitin nimittäin maanantain kaurapuurolla, johon sujahti myös lusikallinen hunajaa. Tajusin mokani vasta päivällä! Jep, hoksottimeni eivät välttämättä ole maanantaiaamuisin parhaimmillaan, mutta myönnän kyllä lähteneenikin viikkoon niin ex tempore, etten edes miettinyt loppuun. Käytin myös jonkin verran sellaisia tuotteita, jotka saisi myös vegaanisina, mutta joita olisi turha ostaa viikon kokeilua varten. Esim. margariinia en lähtenyt vaihtamaan ja ruokavalion ulkopuolella ajatellen nahkalaukku kulki mukana koko viikon.

Mistä tämä kokeilu sitten lähti? No, vamaankin itsen työntämisestä pois mukavuusalueelta oli suuri tekijä. Samaten maitotuotteiden korvaaminen kiinnosti ylipäätään sekä eläinperäisten tuotteiden eettisyyshän se nyt useinkin itseä mietityttää.

Sinänsä syön niin kasvispainotteisesti, ettei viikko tuntunut kovinkaan vaikealta toteuttaa. Toisaalta tuo hunaja aamupuurossa -tapaus ehkä hyvin osoittaa sen miten soitellen tähän sotaan lähdettiin. Hirveellä itseluottamuksella omiin vegetietoihin ja sitten kompastuu ekaan kynnykseen. Ei edes miellä jotakin eläinten tuottamaa muuksi kuin kasviperäiseksi.

Tuli laitettua paljon tavallista enemmän arkisafkaa vegaaniviikolla, sillä en luottanut lounasravintoloiden vegaanitarjontaan. Koska viikko sattui myös olemaan kiireinen – treenasin puolimaratonille ja töitäkin riitti–, en ehtinyt kauppaan tai torille ja tuli kokattua vähemmän tuoreista kasviksista kuin muutoin olisi tullut. Soijarouhebolognese pastalla antoi kyllä hyvin energiaa juoksulenkkiin ja soijasuikaleet salaatissa oli kätevä eväs.

Kertaalleen vegaaniviikolla päädyin lounaallekin ja epäilyksistäni huolimatta homma sujui mainiosti! Kävimme Aurakadulla sijaitsevassa Taco Nitossa, josta löytyi kätevä subwaymäinen tapa päättää, mitä annokseensa halusi. Valitsin siis vegeversion, jossa oli kaktusta(!), paprikaa ja punasipulia. Jätin vain ranskankermat ja juustot pois, sen sijaan guagamolet ja salsa verdet kelpuutin ja avot, vegaanilounas oli ulottuvillani. Jos lounaaseen olisi sisältynyt vielä kahvi, olisin ollut todella tyytyväinen, nyt vain tyytyväinen.

Ulkona kävimme syömässä viikonloppuna Rantakertussa, josta tiesin saavan vegaanihamppareita. Chocochilin Elina kun oli jättänyt muistijäljen aiheesta. No, muistijälki ei ollut positiivinen, mutta kokeillahan se piti. Bataattiranskikset oli tosi hyvät, purilainen taitaisi edelleen kaivata pientä kehitystä, mutta oli jo paremmalla mallilla kyllä.

Omista resepteistä siltä viikolta mainittakoon vielä "jäätelö", joka oli oikeastaan versio jo aiemmin esitellystä terveellisestä jälkkäristä. Tällä kertaa siihen meni:

1 banaani
2 avokadoa
1,5 dl kookosmaitoa
1–2 rkl vaahterasiirappia
oman maun mukaan (raaka)kaakaojauhetta
saksanpähkinöitä

ja kaikki soseeksi, sitten pakastimeen. Oli hyvää!

Suosittelen kyllä vastaavia testailuita muillekin, oli ruokavalio sitten mikä tahansa. Pieni haaste piristää ja kun ajanjakso on itselle sopiva, homma ei tunnu mahdottomalta toteuttaa keston tai muun takia. Go for it!

p.s. Tällä hetkellä näyttää siltä, että "joudun" paleodieetille kuudeksi viikoksi kesän lopulla. Jos teillä on hyviä vinkkejä, kertokaahan! Raportoin täällä kyllä sitten tuostakin ruokavaliokokeilusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!