torstai 20. helmikuuta 2014

Punajuurisosekeitto

Näin kevättalvella on jotenkin ankeaa kehitellä ruokia. Kaikki maistuu vähän nahkealta ja nahistuneelta tässä vaiheessa vuotta. Juurekset ovat suurin piirtein ainut kasvikunnan tuote, joita ei raahata lentokoneella tänne, joten niitä on kiva käyttää. Eiväthän nekään parhaassa vedossa ole, mutta  en ole minäkään. Sovimme siis toisillemme kuin nyrkki silmään.

Jostain syystä erilaiset sopat maistuvat tällä hetkellä meikäläiselle. Olen erityisen viehättynyt retrokeittoihin, kuten hernari tai "jauheliha"keitto soijarouheesta. Ah, 80-luvun lapsen sielu värisee kun noita vetelee ruisleivän kanssa – eikä niiden valmistuskaan ole oikeasti kovin monimutkaista tai aikaa vievää. (Paitsi herneiden liotus tietty.) No, huokaiskaa vaan helpotuksesta, en esittele näitä esteetikon päviäuniruokia tässä kuvallisesti huipputasoisessa ruokablogien kingissä, vaan lainaan jälleen Härkäpapua sarvista -kirjaa.

Tämä ihanan värikäs punajuurisosekeitto sopii hyvin jatkoksi Jaanan punajuuripestoon ja mun punajuurihummukseen. Kunnostauduin muuten kerrankin luomun ja lähiruoan kanssa tätä tehdessäni, sillä kävin K-Market Manhattanissa, jossa on hyvä hevi-osasto tätä ajatellen. Juurekset kun eivät ole pahan hintaisia kalliimpinakaan versioina, niin panostin. Okei, perunat ostin taviksina. Ja ehkä jotain muutakin, mutta ainakin palsternakka ja punajuuret olivat varsinaissuomalaisia ja luomuja.

Sen sijaan ruoan kuvaamisessa en ilmeisesti kunnostautunut: en löydä mistään kuvaa tästä sopasta, mutta isketään mukaan jos löytyy myöhemmin...

Tämän reseptin yhteydessä oli myös palsternakka-vinkki: palsternakkaa ei kannata ostaa kaupasta paloiteltuna, koska silloin se on kitkerää – osta kokonainen, se on parempi. Ja palsternakka on muuten törkeän hyvää, en tajua miksei sitä kokata enemmän! Itse modasin alkuperäistä ohjetta sen verran, että laitoin kokonaisen palsternakan tähän. Lisäksi minulla oli tuoretta persiljaa, mutta kuivattukin käy oikein hyvin. En myöskään käyttänyt sokeria, kuten originaaliohjeessa, eikä keitto sitä mielestäni kaivannutkaan. Inkivääri käy myös tähän keittoon, mutta itseltäni se jäi pois.

Punajuurisosekeitto

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
1 porkkana
1 peruna
4 (400 g) punajuurta
1 palsternakka
6 dl vettä
2 dl kaurakermaa
persiljaa (kuivattua 2 tl)
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko juurekset sekä sipulit. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää juurekset, kaada päälle vettä sen verran että juurekset peittyvät. Lisää timjami tässä vaiheessa. Keitä juureksia kannen alla kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta keitto, lisää kaurakerma, persilja, suola ja mustapippuri. Jos käytät inkivääriä, voit kuullottaa sitä sekä tuoreena että kuivattuna sipulien kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!