tiistai 26. toukokuuta 2015

Nokkospestoa, pastaa ja eka uppomuna!

Kirjoittelen myöhemmin meidän kokkauskokoontumisen loput reseptit, mutta nyt seuraa jotain ihan muuta. Korkkasin nimittäin hortoilukauteni kykkimällä takapihalta nokkosia pestoa varten. En ole tehnyt nokkospestoa aiemmin, mutta tästä lähtien teen! Pestosta tuli nimittäin lempinokkosruokani. Päätin testata uppomunan samalla kertaa, koska olen pantannut sen kokeilua jännittyneenä jo liian monta vuotta. Henri Alénin ohjevideon avulla homma hoitui helpommin kuin osasin odottaa.

Nokkospesto

n. 5 dl mitallinen nokkosta tiiviisti tumpattuna
2 kourallista pähkinöitä (laitoin cashewpähkinöitä)
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä sen verran, että pesto tuntuu sopivan notkealta (jos öljyn määrä hirvittää, jatka vesitilkalla)
mustapippuria
0,5-0,75 dl parmesania tai pari ruokalusikallista oluthiivahiutaleita
pari ripsaisua suolaa

Ryöppää nokkoset vedessä, eli laita huuhdellut nokkosenlehdet minuutiksi kiehuvaan veteen. Valuta ja siirrä blenderiin (sekoitushommat hoituvat myös korkeassa astiassa sauvasekoittimen kanssa). Lisää muut aineet ja surauta tahnaksi. Pesto saa jäädä karkeaksi.

Keitä pasta ennen uppomunia, jos haluat munien kanssa täyden työrauhan. Sekoita pesto kuuman pastan joukkoon.

2 uppomunaa

2 munaa
väkiviinaetikkaa
vettä

Riko munat mukeihin. Mittaa vesi kattilaan ja mittaa pikkukippoon väkiviinaetikkaa odottamaan seuraavaa vaihetta, älä sekoita sitä veteen vielä. Etikkaa tarvitaan 0,7 dl vesilitraa kohden. Itse mittasin 1,5 l vettä ja vajaan desin etikkaa.

Laita vesikattila kiehumaan. Anna veden kiehua hiljaksiin hetki, jotta veden happikuplat vähenevät eikä uppomunista tule rokonarpisia. Kun kuplia on vähemmän, lisää etikka veteen. Pyöräytä vesi kauhalla liikkeelle kattilassa ja lisää ensimmäinen muna veteen, aivan veden pinnalta. Pyöräytä kauhalla rauhallisesti uudelleen, jotta vesi pysyy liikkeessä. Lisää toinen muna. Älä panikoi, vaikka munat näyttävät välillä kietoutuvan yhteen, kyllä ne irti pysyvät, kun pidät veden kauhan avulla rauhallisessa pyörimisliikkeessä. Munien kypsentymisaika on makuasia. Henry Alén sanoo 2 minuuttia, itse pidin 3-4 minuuttia. Nosta valmiit munat reikäkauhalla vedestä. Ripsauta valmiiden munien päälle hieman suolaa.


No huh huh kuinka hyvää oli! Siitä huolimatta, että lorautin vahingossa väkiviinaetikkaa pestonkin joukkoon... Tästä ruuasta tuli kyllä uusi suokkari juuri tähän sesonkiin, kun suomalaisia ei-kasvihuoneessa kasvatettuja vihanneksia ei vielä paljon ole. Ja olipa halpaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!