keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kotijuusto

Mun kotijuusto on jollekin muulle munajuusto. Resepti on periytynyt mummon kautta äitille ja oletan, että resepti on alkujaankin Kanta-Hämeestä, jossa tällaista juustoa on perinteisesti syöty. Mulla on myös samantyyppinen resepti, jossa juusto paistetaan lopuksi, mutta en ole vielä kokeillut sitä.

1 l punaista maitoa
1 kuppi piimää
3 kananmunaa
1 kermaviili
1 1/2 tl suolaa
(yrttejä)

Kuumenna maito ja piimä kattilassa kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunat sekä kermaviili. Kiehauta ja nosta kattila huoneenlämpöön. Anna seistä kunnes hera erottuu ja jos ei ala erottua, lisää piimää.

Nostele juustomassa reikäkauhalla harsolla vuorattuun muottiin (itse en laittanut harsoa, vaan käytin pelkkää juustomuottia. Jos et omista muottia, tee kuten meidän mutsi, ja vuoraa puhtaalla ohuella tiskirätillä tiheäreikäinen siivilä ja nostele massa sinne). Sirottele nostelun lomassa juustomassan väliin suolaa ja yrttejä. Anna seistä vähintään muutama tunti tai vaikka yön yli. Laita joku paino muotin päälle, jotta juusto tiivistyy ja neste valuu paremmin pois.


Tämä juusto on tosi miedon makuista, mutta silti sitä tekee usein mieli. Kotijuusto on minusta juustoksi nopea valmistaakin, joten teen sitä toisinaan bileisiin ja aina jouluksi. Olen alkanut keräilemään juustomuotteja itselleni ja kavereille, kun niitä tulee niin usein varsinaissuomalaisilla kirppiksillä vastaan. Alla kuva tämänhetkisestä kokoelmasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!