tiistai 27. marraskuuta 2012

Erikoisruokavaliot – trendiallergioita vai syömisen uusi suunta?

Onko kukaan muu lukaissut tätä Risto Mikkolan kirjoitusta trendiallergioista? Kirjoitus on selkeästi kirjoitettu ns. tiloissa, mikä on virkistävää, mutta harkitsemattomuudessaan paljastaa myös puutteet tiedoissa aiheen tiimoilta.

Ymmärrän ihmisten närkästyksen juuri tämän tietämättömyyden suhteen kirjoituksen kommentoinnissa, mutta ihmettelen myös sitä, miten moni jäi jankkaamaan hengenvaarallisista allergioista. Oikeat ruoka-aineallergiat kun eivät selkeästi olleet kirjoituksen pointti. En mitenkään puolustele Mikkolan ja muidenkaan kokkien ammattitaidottomuutta aiheessa, samoin ihmettelen miten tällaiset suhteellisen yksinkertaiset asiat tyyliin "maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi" tuntuvat pysyvän mysteereinä ravintoloissa.

Olen itsekin tehnyt duunia ravintoloissa ja aika monella kokilla tosiaan tuntuu olevan suorastaan vihamielinen suhtautuminen erikoisruokavalioihin. Listoihin ei merkitä mikä soveltuu kenellekin, koska ei nyt vaan huvita. Kasvisruokia ei osata valmistaa ja ne maustetaan liharuokien tapaan. Karppaajatkin vähän ottavat päähän ja keliakiasta ei kannata edes aloittaa. Ruoka-aineiden vaihto annoksessa saadaan kuulostamaan erittäin vaikealta ja "kokonaisuudet on mietitty sopimaan keskenään", vaikka todellisuudessa kombot eivät olisi kovinkaan kummoisia. Samoin kun seuraa vaikka Top Chef -sarjaa, jokaisessa tuotantokaudessa yllättävän vaikea osuus on erikoisruokavalioinen julkkisvieras. Koska itse kokeilen ja kokkailen mielelläni kaikennäköisiä vaihtoehtoja, tuntuu hassulta että ammattilaiset eivät hae uusia tuulia niistä ruoka-aineksista, joilla saa melkein kaikille käyvää ruokaa.

Mutta tosiaan, oikeastihan Mikkola kirjoittaa ruokavalioista, joita ihmiset noudattavat muista syistä kuin hengenvaarallisen allergian tai sairauden takia. Siis nirsoilevista, tärkeilevistä länsimaisista ihmisistä, joille ruoasta on tullut identiteetin väline. Kasvissyöjistä, karppaajista, laihduttajista ja gluteenin välttelijöistä. Meitä on nimittäin aika paljon nykyisin.

Itse kuulun epämääräisiin muka-kasvissyöjiin, jotka kuitenkin syövät kalaa ja hätätilanteessa myös muuta. Periaatteessa voin siis syödä lihaa, mutten ikinä tilaa sitä tai laita sitä kotona. Periaatteitani voin avata sen verran että mieluimmin syön muuta kuin tehotuotettua lihaa, mutta mielestäni on myös erittäin väärin heittää ruokaa roskikseen tai tehdä syömisestä valtavaa ongelmaa, joten valitsen joustamisen vaikeassa tilanteessa. Syy, miksi kutsun kuitenkin itseäni kasvissyöjäksi on se, että koen sen helpoimmaksi tavaksi kuvata ruokavaliotani ja varmistaa sen, etten joudu lihansyöntitilanteeseen. Pidän kasvisruoasta eniten ihan makujenkin puolesta. Olen siis Mikkolan kuvaamia ihmisiä pahimmillaan, enkä edes pahoillani siitä.

Kaipaisin ravintolayrittämisen kentälle enemmän sitä henkeä, että tarjottaisiin ihmisille sitä, mitä he haluavat syödä, mutta tarjoten enemmän kuin maallikko osaa pyytää. Jos moni karttaa tällä hetkellä viljoja, eivätkö ravintolat voisi tutkia hyviä vaihtoehtoja niille, oli sitten ohimenevä trendi tai ei? Samaten maidoton jälkkäri listalla olisi toimiva niin moneen ruokavalioon, että ennemmin suosittelisin sellaisen kehittämistä kuin teollisten laktoosittomien jäätelöiden listalla pitoa. Pienellä itsensä kehittämisellä ja epämukavuusalueelle astumisella saattaisi löytää juttuja, jotka ilahduttaisivat myös perus-sekaruokavaliolla eläviä. Mielestäni ravintolat saavat sanoa myös ei asiakkaalle: jokaisesta ruokalajista ei tarvitse kehittää kaikille soveltuvaa ja jos tahtoo profiloitua voimakkaasti oman näkemyksen esiintuojaksi, on sekin ihan ok. Sitten erikoisruokavalioita ei huomioida ja se siitä. Suurin osa tuskin tuohon suuntaan kuitenkaan lähtee.

Turkuun on avautumassa 1.12. uusi ravintola Yoki, joka on markkinoinut itseään onnistuneesti sosiaalisessa mediassa jo ennen kuin edes pöytävaraus oli mahdollista. Yoki on ottanut nykyaikaisen, keskustelevan otteen tekemiseen ja kartoittanut kätevästi netissä asiakkaiden mielipiteitä esim. listan suhteen. Omaksi onnekseni kasvisruokavaihtoehtoja oli kaivattu ja niitä oli lisätty listalle runsain mitoin. Luulen, että Yokin varauskirja on jo aika täynnä, mutta taidanpa yrittää päästä sinne minäkin. Raportti tulossa kunhan sinne päästään!

2 kommenttia:

  1. Voi aamen! Olen aina ihmetellyt, miten vaikeaa muka voi olla kehittää valmiiksi listalle joku ruokavaliorajoitteisillekin soveltuva vaihtoehto (esim. se maidoton jälkkäri).

    VastaaPoista
  2. Niinpä, ne kun maistuu ihan tavissyöjillekin. Kiva kun kommentoit!

    VastaaPoista

No kato reteesti vaan sanot!