sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Luomukaritsa – tilauksesta lautaselle

Taas yksi askel ketjuruokakaupassa asioinnista johonkin vaihtoehtoisempaan harpattu. Kaveri, jonka kanssa tilasin kuun alussa Samsaran luomukaupasta, vinkkasi, että SikkaTalun lammastilalla olisi karitsaa tilattavana. Tila on saanut viime vuoden lopulla luomu-tittelin ja tilattava liha oli niin sanottua niittylihaa, joten piti toimia nopeasti, ettei joku muu karitsanlihahifistelijä veisi kaikkea! Pikainen soitto miehelle, sähköpostia lammastilallisille ja vajaa 8 kilon lihasatsi oli varattu. Reilu viikko tilauksesta ajoin töiden jälkeen marketin parkkikselle, jossa karitsapakettini kannettiin autoon.

Monenlaista lihaa keossaKaritsasatsi sisälsi kaikenlaisia osia, kuten niskaa, kylkeä, jauhelihaa, komean viulun, kyljyksiä ja varmaan jonkinnäköisen fileen, en osaa varmaksi sanoa kun en ole vielä niin lihaekspertti. Päätimme aloittaa kokkauksen reteesti viululla, vaikka se painoikin pari kiloa ja syöjiä oli kaksi. Reseptiksi valitsin Tessa Kirosin Hillasoilta oliivilehtoihin -kirjasta takuuvarman herkun, jota valmistimme toissa jouluna.

Oreganolla ja sitruunalla höystetty lampaanviulu, n. 5 annosta

1 ½ kg:n painoinen lampaanviulu
2 sitruunan mehu
1 rkl kuivattua oreganoa
50 g voita
3 rkl oliiviöljyä
2 ½ dl vettä (+ lisää tarpeen mukaan)
4 suurta perunaa
suolaa maun mukaan

Pane uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Huuhdo liha ja poista siitä kalvot ja turha rasva. Laita liha reilunkokoiseen uunivuokaan, hiero kauttaaltaan sitruunamehulla, mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele pinnalle sormien välissä murennettua oreganoa. Laita päällimmäiseksi voinokareita. Kaada vuokaan 2 ½ dl vettä ja lorauta joukkoon oliiviöljyä. Kypsennä kummaltakin puolelta 15–30 minuuttia, eli kunnes liha on kauttaaltaan ruskistunut.

Kuori sillä välin perunat ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Kumoa kuutiot lampaan ympärille uunivuokaan, lisää hieman suolaa ja pyörittele puulastalla paistoliemessä. Mikäli neste on haihtunut liiaksi, lisää vähän vettä. Peitä vuoka alumiinifoliolla, alenna lämpötila 180 asteeseen ja paista noin 2 ½ tuntia. Käännä lammas ainakin kertaalleen paiston aikana ja sekoita perunoita. Jos liha ei näytä ruskistuneen kylliksi, ota folio pois viimeisten 30 minuutin ajaksi. Tarjoa lisäkkeenä suuri kulhollinen salaattia. Tsatsiki toimii lampaan kanssa myös.

Viimeinen annos syötiin kolmantena päivänä
Ruoka oli yksinkertaista ja maalaisruuan näköistä ja tietysti superhyvää! Karitsa maistui taivaalliselle, liha irtosi helposti luusta ja oli pehmeää. Perunat taas olivat imeneet lientä tuntien ajan, joten niissäkin riitti makua. Kaiken kaikkiaan onnistunut tilaus ja ruoka. Lisää karitsaruokia kevään aikana ja kesällä kyljykset grilliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!