lauantai 23. helmikuuta 2013

Maito ja jauheliha on pilattu!

Viime aikoina monella on noussut vatsahapot kurkkuun valmiiksi paistetusta jauhelihasta. Ja homogenoidusta maidosta. Keskustelu tuntuu vähän absurdilta; pinnalliselta. Sama tyyppi, joka kauhistuu sitä valmiiksi paistettua jauhelihaa, on taatusti vetänyt itsekin jonkun mikroeineksen. Ja nyt porukka ihmettelee sitä, että Valio yrittääkin tehdä meillä kuluttajilla mahdollisimman paljon rahaa. Eikä! Voin tehdä salaliittopaljastuksen: 99% kaikesta ostamastasi on tehty siten, että tuotteen valmistaja yrittää saada sinusta maksimaalisen voiton, terveytesi ei ole heille ihan yhtä kiinnostavaa.

Vielä 30–40 vuotta sitten moni osti lihan kaupasta kokonaisena lihatiskistä ja jauhoi sen vasta kotona. Veikkaan sen jauhelihan olleen parempaa kuin nykyisen muovikelmuun valmiiksi pakatun ja silti sitä kuluttajat nyt ostavat. Vaiva on pienempi, samoin makuelämys. Miten tämä eroaa valmiiksi paistetusta jauhelihasta? Siinäkin vaiva on pienempi, mutta niin on myös luultavasti makuelämyskin. Jos heittäydyn pessimistiksi, veikkaan paistetun jauhelihan olevan pian samankaltainen normi kuin nykyisen valmiiksi jauhetun lihan muovikelmussa. Sillä hei, kuka sitä nyt lihamyllyä rupeaisi veivaamaan, kamoon!

Olen yhtä mieltä siitä, että kaupassa myytävällä rasvattomalla maidolla on alkuperäisen maidon kanssa aika vähän tekemistä. Sen makuhan on "oikeasta" maidosta kaukana ja jokainen tuoreen maidon ääreen päässyt tietää, että se juuri lypsetyn maku on taivaallinen. Samahan se on kaikissa ruoissa, mitä tuoreempaa ja yksinkertaisempaa, sitä parempaa. Kaupan kalatiskiltä ostamasi kala ei voi koskaan olla yhtä hyvää kuin äsken ongittu.

Sitä minä en ymmärrä, että miksi ihmiset haluavat osoittaa tässä nimenomaan Valiota sormella? Miksi joku haluaa väen vängällä ostaa juuri Valion maitoa homogenoimattomana ja pastöroimattomana? Jos käy nimenomaan muun maalainen maito kuin suomalainen, Lidlistä sitä saa halvalla – myös luomuna. Jos joku haluaa juoda maitoa laktoosittomana, ole hyvä, osta Valiota/Arlaa/Pirkkaa. Välttämättä ei edes tarvitse juoda maitoa, jos se ei itselle sovi, sillä elämää on ilmankin. Ja jos haluaa juoda raakamaitoa, anti mennä vaan, mutta turha itkeä sitä kallista hintaa, sillä laatu maksaa. Luultavasti ainakin sitä maitoa osaa sitten arvostaa, toisin kuin viemäristä alas kaatuvaa tänään "vanhaksi" mennyttä. Sillä me uusavuttomat paistetun jauhelihan ostajat emme osaa edes haistella, onko tuote oikeasti vanhentunutta. Siinä purkissahan lukee se päivämäärä, se se on oikein, viranomainen sanoi. Mieleemme ei myöskään juolahda valmistaa siitä vanhaksi menevästä jotakin. Jep, hiton kallista se ruoka, kun heittää puolet ostamastaan roskiin.

Seuraavan kerran kun kauhistelet maailman menoa ruokakulttuurissa, mieti mikä on oma ja läheistesi osa tässä ja mitkä ovat niitä oikeita ongelmia, jotka johtuvat tavastamme kohdella ruokaa. Mikäli teillä on terveysongelmia, älkää syökö suolaisia eineksiä tai niitä tuotteita, jotka eivät teille sovi. Turha uskoa propagandaa miltään taholta, (voit lukea propagandaksi myös tämän kirjoituksen) – usko itseäsi ja omaa oloasi. Muista kuitenkin että me ihmiset olemme helvetin hyviä uskottelemaan itsellemme mitä milloinkin; vaikka sinusta tuntuu joltakin, se ei välttämättä ole totta. Esimerkiksi en itse usko että Activia auttaa, mutta monesta saattaa siltä tuntua. Itse uskon, että jos juo vähemmän keskiolutta ja syö enemmän vihanneksia, se auttaa. Minulla ei ole tästä tutkimustuloksia, (muilla on) mutta tältä minusta tuntuu.

Mikäli sinulla ei ole terveysongelmia, mutta sinulla on aikaa miettiä jokaista kehon lähettämää signaalia, joista tulkitset minkä ruoka-aineen milloinkin aiheuttavan sinussa erikoisia tuntemuksia, suosittelen sinua ostamaan vaikka sen lihamyllyn ja käyttämään aikaasi ruoan hankkimiseen ja laittamiseen.

Mikäli sinulla taas ei ole aina aikaa ja energiaa laittaa ruokaa, älä eineserkki huoli. Ihan varmana ei niillä kivikauden paleoihmisilläkään aina ollut ihana, energinen olo. Semmonen on meidän nykyihmisten etuoikeus. Ja joskus se tulee sillä, että saa laittaa eineksen mikroon.

P.s. Jälkikaneetiksi lisättäkööt, että tietysti mielestäni on hyvä, että näistä asioista keskustellaan. Ja oon siis ite ihan jälkijoukoissa missään ruokarintamissa, tosi laiska. Ja inspiksen tähän kirjoitukseen sain täältä, klik!

-- edit: Vielä herkullinen linkki asiaa "mistä ruoka tulee" sivuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!