tiistai 26. helmikuuta 2013

Pikkumunakkaat

Yksi mun lempiblogeista on nykyään Suvi sur le vif, jossa on ihan superkauniita kuvia, pääosin bloggaajat upeasta kodista ja herkullisen näköisistä safkoista. Luin juuri Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjaa, josta himoitsin erilaisia munaruokia, joten Suvin blogin Oeufs en cocotte -munakkaan resepti (ja kuva!) nostatti heti veden kielelle. Resepti vaikutti nerokkaalta, koska annosmunakkaaseen voisi kipata vaikka edellispäivän ruokajämät, eikä valmistus kestä kauan.

Tiina osallistuikin jo kananmunareseptikisaan Vaahterasiirappitortulla, joten tyydyn osallistumisen sijaan vinkkaamaan muille bloggaajille, että reseptikisaan voi osallistua Karppisiskojen blogissa 3.3. asti. Voittajalle on luvassa 150 euron lahjakortti keittiövälineiden nettikauppaan Heiroliin!

Oeufs en cocotte (kahdelle)

2 kananmunaa
(purkki) crème fraîchea (itse käytin pikkupurkin maustamatonta tuorejuustoa)
haluamasi täytteet
suolaa ja mustapippuria

Tarvitset kaksi pientä uuninkestävää kulhoa ja isomman uunivuoan, johon tehdään vesihaude. Sekoita crème fraîcheen mukaan aavistus suolaa ja rouhittua mustapippuria (sekä sitruunankuorta, jos käytät lohta.) Annostele lusikallinen crème fraîchea kulhojen pohjalle. Hienonna käyttämäsi raaka-aineet. Itselläni oli kaappi aika tyhjänä, joten laitoin täytteeksi aurinkokuivattuja tomaatteja, edamia ja persiljaa. Riko kananmunat (rikkomatta keltuaista) kulhoihin täytteiden päälle ja annostele vielä lusikallinen crème fraîchea päälle.



Aseta pikkukulhot uunivuokaan ja kaada kuumaa vettä noin puoliväliin kulhoja. Aseta varovasti 180 asteiseen uuniin ja anna kypsyä noin 10 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt. Varo kypsentämästä liikaa tai ruoan pehmeys katoaa.

Syö lämpimänä ja ripottele pinnalle mustapippuria ja sormisuolaa vuokien päälle. Munakkaan seuralaiseksi sopii paahdettu leipä, itse söin paahtimesta pompanneen ruisleivän.



Olen vasta äskettäin tottunut tällaiseen löysempään munakkaaseen, tämä meni hyvin alas. Sunnuntai maistui jotenkin elegantimmalta, kuin perinteinen kaksi leipää ja jugurtti. Aloin heti ideoida variaatioita, kuten chorizo-munakas tai papumuhennos-munakas. Tai sienisalaattimunakas tai uunijuuresmunakas. Nerokas tähteiden jalostusruoka kerrassaan!

Muoksista: Tässä vielä eräänä toisena viikonloppuna valmistettu savulohimunakas. Superhyvää tämäkin, ja tällä kertaa annoin munakkaiden olla hetken pidempään, jolloin keltuainen kiinteytyi vähän enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!