lauantai 26. tammikuuta 2013

Kas, lempiruokaani Palak paneeria!

Palak paneer on nerokas ruoka. Nerokas! Pinaatti on aina ollut mun suosikki (en ymmärrä miksei sitä käytetä enemmän?) ja juustoonkaan en oo sylkeny. Yhdistetään ne hyviin mausteisiin ja kermaan, niin avot, siinä meillä on, niin, Nerokas Ruoka!


Palak paneer, naan-leipää ja voisulaa leiville

Tällä kertaa kokeilin myös Naan-leivän tekoa tällä reseptillä, joka olikin mukavan simppeli. Autenttisempia reseptejä löytyy myös, mutta niissä leipiä kohotettiin pidempään, joten kärsimättömänä valitsin tietysti nopeimman.

Mutta asiaan. Meillä tehdään aina juusto eli paneer itse, kaupasta ostettava kotijuusto, leipäjuusto tai halloumi ajaa myös asian. Paneerin valmistaminen on kuitenkin yksinkertaista ja vaatii ainoastaan juuston "vetäytymis"ajan, jonka minimiksi suositellaan paria tuntia. Tietysti mitä pidempään annat köntsän vetäytyä, sitä kiinteämpää se on.

Juusto:
2,5 litraa täysmaitoa
1 dl sitruunamehua

Lämmitä maito kiehumispisteeseen (ei haittaa vaikka kiehuisikin, mutta pidä silmällä maitoa) ja kaada sitruunamehu maitoon. Sekoita hyvin ja seuraa miten juusto erottuu herasta. Jos ei erotu, lisää sitruunamehua. Tässä reseptissä on kuitenkin enemmän sitruunamehua kuin paneer-resepteissä yleensä, mutta me ollaan aina jouduttu lisäämään sitä paitsi tässä sekoitussuhteessa. Maito saa olla keittolevyllä tässä vaiheessa, mutta ilmeisesti reaktion pitäisi toimia myös silloin, kun otat maidon pois levyltä, eli kiehuminen ei enää ole välttämätöntä.

Juusto erottuu.
Kaada siivilän läpi, itse laitan siivilään harsomaisen pyyhkeen, jotta kaikki nokareet jäävät juustoon, eivätkä luikahda heraan. Jos sinulla ei ole juustomuottia, voit käyttää juurikin harsoa tai ohutta pyyhettä juuston valuttamisessa. Laita joku paino kimpaleen päälle ja anna siis vetäytyä ainakin pari tuntia.

Intialainen paneer kohtaa suomalaisen juustomuotin.

Palak paneer 4:lle

Tämä meillä käytetty Palak paneerin resepti on Das Sreedharanin kirjasta "Simple ways to success Indian". Ehkä kaikkia näistä mausteista ei tarvita onnistumiseen, mutta mikäli pidät intialaisesta ruoasta, näillä saat tehtyä jo monta klassista intialaisruokaa, joten ne ovat hankkimisensa väärti. Ja hei, kuminansiemenet sopii tähän aivan mahtavasti! Unohda kuminaleipätraumat, (olen varma, että niitä on muillakin kuin vain mulla) tämä on hyvä kombo (toisin kuin 99% kuminaleivistä). Tästä tulee myös tulisempi kuin Suomen intialais/nepalilaisravintoloissa yleensä tarjottavat versiot, mutta mä pidän tästä jopa enemmän.

öljyä
paneer-juustoa

1/2 tl kuminansiemeniä
4 valkosipulin kynttä kuorittuna ja paloiteltuna
2 sipulia, kuorittuna ja pilkottuna
 2 (vihreää) chiliä paloiteltuna (itse käytin tällä kertaa punaisia)
5 curryn lehteä
250 g pinaatinlehtiä hienoksi pilkottuna tai 4–5 pussia (600–750 g) pakastepinaattia
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
1 tl jauhettua korianteria
2 tomaattia paloiteltuna (tse käytin tällä kertaa 12 kirsikkatomaattia)
1 (vihreä) paprika (käytin tällä kertaa myös punaista versiota tästäkin)
3 1/2 ruokalusikallista kermaa
1 1/4 dl maitoa (kermaa ja maitoa voi laittaa enemmänkin, jos tykkäät juoksevammasta kastikkeesta ja varsinkin jos käytät 5 pussia pakastepinaattia)
merisuolaa

Voit paistaa juustopalat joko ensimmäisenä ja laittaa sen sivuun muun kastikkeen valmistuksen ajaksi tai paistaa ne viimeisenä muun kastikkeen hautuessa.

Lämmitä öljy (n. 4 rkl) isossa suuressa pannussa. Lisää kuminansiemenet ja valkosipuli ja paista 1–2 minuuttia kunnes valkosipuli kullankeltaista. Lisää sipuli, chilit sekä currylehdet (ne voi kätsysti musertaa lisätessään) Sekoita aina välillä, kunnes sipulit ovat pehmeitä.

Alkuvaihe.

Lisää pinaatti, kurkuma, chilijauhe, garam masala, jauhettu korianteri ja suolaa. Suolaa saa mielestäni laittaa reilusti, sillä paneer-juustoonhan ei suolaa tule. Sekoita hyvin, lisää tomaatit ja vihreä paprika. Kokkaile välillä sekoitellen, kunnes kastike on hieman vetäytynyt kasaan ja rakenne on tiivis.
Kurkumat kehiin.
Naan-leivät venaa että juustot pääsee kastikkeeseen.

Sekoita kerma ja maito, anna kiehahtaa ja sekoita samalla. Jos annat hautua ja maustua, maku paranee. Lisää vielä lopuksi paistetut juustot kastikkeeseen ja nauti riisin sekä naan-leipien kera.

Jipii! Syömääään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!