maanantai 14. tammikuuta 2013

Kylmäsavulohipasta

Joku ruoka-asiantuntija sanoi kerran radiossa, että ihmiset syövät nykyään sellaista ruokaa arkena, jota syötiin ennen vain harvoin juhlatilaisuuksissa. Niin totta! Oon ajatellut tuota lausetta usein viikon ruokalistaa suunnitellessa, joten viikolla syödään linssejä, papuja ja juureksia, viikonloppuna tai arjen juhlahetkenä sitten esimerkiksi tätä kylmäsavulohipastaa. Itsehän löysin savulohipasta hienoiden vasta vuosi pari sitten tämän ohjeen myötä. Resepti on Marja Lindforsin All'italiana & Cucina povera -kirjasta (ensiksi mainitulla puolella) ja tätä kehotettiin tekemään jo tulee italalaisia vieraita, se pelastaa kuulemma koko vierailun. Tämä pasta kuuluu minun ja miehen juhlahetkiin, jolloin ei tarvitse miettiä ruuan hintaa ja kuinka moneksi päiväksi ruuan tulisi riittää.

4 annosta

400 g tagliatelleja
(1 salottisipuli)
1 pieni kuivattu tai tuore chili (ei liikaa, mieluummin vajarit kuin överit)
200 g kylmäsavulohta
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama tuore tai säilötty tomaatti (kalttaa tuoreet)
1 dl kuohukermaa
oliiviöljyä
nippu (sileälehtistä) persiljaa
karkeaa merisuolaa

Silppua sipuli ja ja chili, suikaloi lohi. Laita pastavesi kiehumaan. Kuullota sipulisilppua pannulla oliiviöljyssä, lisää chili ja lohi. Paista pari minuuttia miedolla lämmöllä. Kohota lämpötilaa ja lisää viini.

Kun viini on haihtunut, lisää kaltatut tomaatit ja soseuta ne pannulla puuhaarukalla. Anna kastikkeen hautua pari minuuttia. Laita sillä aikaa pasta kiehumaan merisuolalla maustettuun veteen. Sekoita kastikkeen joukkoon kerma, kiehauta ja nosta pois levyltä.

Kun pasta on al dente, valuta lävikössä ja kaada pasta kuuman kastikkeen joukkoon. Sekoita ja ripottele pinnalle persiljasilppua.

Ah, tämä kastike on superhyvää, niin yksinkertaiset mutta mahtavat maut. Olen onnistunut tärväämään alkuperäisen ohjeen kanssa pastan keittämisen monta kertaa, kun pasta valmistuu liian aikaisin ja muuttuu liiskaksi. Muutin siis ajoitusta ohjeessa hieman, joten tällä reseptillä pitäisi onnistua paremmin.

2 kommenttia:

  1. Kokeiltiin tätä muuten taannoin ja olipa törkeen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on kyllä! Ja mukavan yksinkertaista. Mä tykkään myös siitä, kun tähän ei tule juustoa, vaikka juustofani muuten olenkin.

      Poista

No kato reteesti vaan sanot!