sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ruokaa tähteistä

Kotitaloudet heittävät tosi paljon ruokaa roskiin, yli 20 kiloa vuodessa henkilöä kohti. Eniten roskiin lentää vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita, ja lähes puolet poisheitetyistä ruuista on edelleen syömäkelpoista joutuessaan roskikseen (MTT: Kuru-hanke). Itselläni roskiin päätyy useimmiten homehtunut leivänkannikka, tomaattimurskatötsän jämät ja kaurakermapurkin pohjat. Yritän kuitenkin aktiivisesti jalostaa tähteistä ja raaka-ainejämistä uutta syötävää, niin myös tänä viikonloppuna.

Keitin lauantaina aamulla puuroa, jonka jämästä tein sunnuntaina puurosämpylöitä. Tein eilen myös Herkku & Koukku  -blogista nappaamaani superhyvää lehtikaali-fetasalaattia, jonka jämästä jatkoin toisen salaattiannoksen sunnuntaille. Jalostin sunnuntaina myös jo muutamana päivänä syödystä turkkilaisesta morsiuskeitosta linssipihvejä, joita riitti pakastimeenkin. Sämpylöiden ja pihvien reseptit ovat summittaisia, koska lisäsin aineksia mittaamatta kunnes taikinoiden koostumus oli sopiva.

Lämmin fetasalaatti
(Ohje Herkku ja Koukku -blogista, alunperin Pipsan keittiössä -keittokirjasta, s. 31)

3 lehtikaalin lehteä tai 3 isoa kouralista pinaattia
1 tomaatti
1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 luomusitruunan mehu (tai 2 rkl omenaviinietikkaa)
100g fetajuustoa
3 rkl oliiveja (laitoin itse aurinkokuivattua tomaattia)

Leikkaa kaali suikaleiksi ja kuutioi tomaatti. Viipaloi punasipuli. Lämmitä paistinpannulla noin ruokalusikallinen öljyä ja paista siinä sipuleita kunnes paahtuvat kauniista ja saavat väriä. Kaada sipulit reivityn kaalin päälle. Lisää pannulle toinen lusikallinen öljyä ja sitruunamehu. Kiehauta nopeasti ja murenna feta pannulle. Anna juuston sulaa ja kuplia, ota pannu pois liedeltä. Sekoita kaikki ainekset feta-sitruunakastikkeen kanssa kulhossa ja tarjoile.

Superhyvää! Kaali maistuu mukavasti vahvemmalta verrattuna laimeisiin salaatteihin, mutta ei ole silti väkevää. Kannattaa hyödyntää lehtikaalisesonkia vielä!

Puurosämpylät
(n. 12 keskikokoista sämpylää)

4–5 dl jäähtynyttä puuroa
n. 3 dl kuumaa vettä
n. 8–10 dl dl sämpyläjauhoja
1 pss kuivahiivaa tai 1 pala tuorehiivaa
n. 2 rkl öljyä
(suolaa)

Sekoita kulhossa ensin puuro ja vesi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se toisessa astiassa jauhoihin ja ala sitten lisätä jauhoja puuro-vesiseokseen. Tuorehiivan voi murentaa suoraan nesteeseen ja alkaa sitten lisätä jauhoja joukkoon. Jauhoja on sopivasti, kun taikina alkaa muuttua palloksi ja irrota kulhon reunoista. Lisää seuraavaksi öljy ja vaivaa taikina. Peitä kulho ja nosta kohoamaan vedottomaan paikkaan, esim. kylmään uuniin.

Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, leivo siitä sämpyläpalleroita ja nosta pallerot leivinpaperille uunipellille. Kohota vielä ainakin 10 minuuttia. Itse voitelin sämpylät vielä voisulalla ja ripottelin sormisuolaa päälle. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Kolmas kerta toden sanoo, ekat onnistuneet puurosämpylät! En ole aiemmin malttanut lisätä tarpeeksi jauhoja, jolloin sämpylät ovat jääneet liian kosteiksi ja jopa niljakkaiksi.

Linssikeittopihvit

turkkilaisen morsiuskeiton jämät tai jotain muuta tuhtia linssikeittoa/-muhennosta
1–2 kananmunaa
seesaminsiemeniä
korppujauhoja
leseitä
mausteita maun mukaan

Sekoita keiton sekaan kanamunat, siemeniä, korppujauhoja, leseitä ja mausteita sen verran, että taikina tuntuu tarpeeksi paksulta (ei valu muttei tarvitse olla kovaa jöötiäkään). Annostele pihvitaikinasta köntsiä leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele köntsät lusikalla pihveiksi. Paista 225 asteessa vartin verran.

Pihvit maistuivat sinapin kanssa (ja kermassa muhineen ruusukaalin ja lehtikaali-fetasalaatin kanssa).  Sopisivat hyvin myös puurosämpylöiden väliin burgeripihveiksi.



Nyt tulikin mieleen, että puuronhan olisi voinut sekoittaa myös keiton joukkoon tuomaan jämäkkyyttä pihvimassaan. Kyltymätön tuoreen leivän himo ohjasi kuitenkin sämpyläpuuhiin tällä(kin) kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!