tiistai 15. huhtikuuta 2014
Viljattomat herkkusämpylät
Aika usein ihmiset ajattelevat, että gluteeniton tai viljaton leivonta olisi jotenkin kovin hankalaa. Onhan siinä omat kommervenkkinsä, mutta mun kokemuksen mukaan se on superhelppoa. Nämä sämpylät syntyvät nimittäin paljon nopeammin kuin tavalliset – taikinaa ei tarvitse kohottaa. Käytin reseptin pohjana tätä Luolalaboratorion ohjetta ja muokkasin siitä.
Herkkusämpylät
4–5 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
4 tl psylliumia
1 dl mantelijauhetta
1,5 dl kikhernejauhoja
1 dl kookosjauhoja
2–3 rkl ruokaöljyä
1 tl hunajaa
suolaa
Veden pitää olla lämmintä, jotta kuivahiiva herää siinä. Lisää kuivahiivan jälkeen psyllium ja vispaa ne sekaisin. Lisää jauhot ja vaivaa. Lopuksi vielä ruokaöljy ja hunaja sekä suola vaivataan mukaan. Taikinan kannattaa olla aika pehmeää ja kun muotoilet sämpylät, tee niistä suhteellisen korkeita kökkäreitä, sillä ne eivät nouse aivan samalla tavalla kuin normaalit. Itse asiassa onnistuin tällä soveltamallani reseptillä ensi kertaa saamaan sämpylät nousemaan kunnolla, aiemmin leivistä on tullut lättänöitä, mutta maku on kyllä ollut oivallinen estetiikasta huolimatta.
Paista 200 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Sämpylän leivontaan ryhdyin kun rupesi tekemään mieli tonnikala-majoneesileipää. Tiesin, että ajatus tästä pikaruoasta on aina herkullisempi kuin kaupasta haettu oikea versio, joten onneksi jaksoin tehdä itse, hyvää tuli. Laitetaanpa tähän vielä tonnikalamössön ohje, se on niin iisi, että melkein hävettää.
Tonnikala-majoneesi
1 prk tonnikalapaloja vedessä
3 tl pieniä kapriksia
tarpeeksi majoneesia (itse laitoin ehkä puoli desiä?)
sitruunapippuria
ripaus paprikamaustetta
Valuta tonnikalasta vesi, kaada astiaan. Lisää kaprikset ja majoneesi, sekoita. Lopuksi mausta ja sekoita jälleen. Avot! Täytä sämpylät tällä. Aika nopee!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
No kato reteesti vaan sanot!