maanantai 17. joulukuuta 2012

Paprika-maapähkinäkeitto

Löysin maapähkinävoin. Aloitin kekseillä, sormella suoraan purkista ja sitten löysin kuubalaisen maapähkinäkeiton reseptin. Lähes purkillinen maapähkinävoita tekee keitosta tuhdin, mutta ihanan täyteläisen talvisapuskan!

4 annosta

2 sipulia
4–6 kynttä valkosipulia
2 punaista paprikaa
chiliä maun mukaan
4 rkl öljyä
4 tomaattia
300 g maapähkinävoita (sokeroimatonta)
½ l kasvislientä

Leikkaa sipuli kuutioiksi ja hienonna valkosipulin kynnet. Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja pilko paloiksi (ei tarvitse hienontaa, keitto soseutetaan). Kuumenna öljy kattilassa ja paista kasvikset siinä kypsäksi.

Lisää kattilaan paloitellut tomaatit ja hurauta kasvikset sauvasekoittimella soseeksi. Sekoita joukkoon maapähkinävoi ja hämmentele muutama minuutti. Lisää lopuksi kasvisliemi ja keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Tarjoile keitto kuumana leivän kera.

Yllätyin, että maapähkinä onkin oikeasti palkokasvi! Lueskelin myös netistä maapähkinävoin terveellisyydestä ja sen ongelmana on ilmeisesti transrasva (tässä tapauksessa kovetettu kasvirasva), jota on voitu käyttää pähkinävoin valmistukseen. Oma pähkinävoini sisältää ainoastaan 100 % paahdettua maapähkinää, mutta en tiedä onko pähkinät paahdettu rasvassa vai kuivalla pannulla. Ainakin tähän toiseen Amonan maapähkinälevitteeseen on lisätty vielä erikseen rasvaa. Itsetehty maapähkinävoi olisi tietty kaikkein terveellisintä, kun voisi itse kontrolloida mitä purkki sisältää.

1 kommentti:

  1. Ja mähän sain tätä maistettavakseni Jaanan luona vieraillessani ja jösses että oli hyv-vää. Terv. "kyllä pelkällä maapähkinälläkin VOISI elää"

    VastaaPoista

No kato reteesti vaan sanot!