maanantai 11. helmikuuta 2013

Mäkin tein SITÄ

Sanokaa mun sanoneen, että vaivaamaton leipä on uus avokadopasta. Olin tsekkaillut reseptiä alustavasti Herkku & Koukku -blogissa (jonka Jytis taas olin napannut ohjeen Kädenvääntöä-blogista ja sinne se löysi Kitchen Trials -sivustolta), mutta työkaverin hehkutuksen jälkeen oli pakko ryhtyä heti hommiin, kun 12 tunnin nostatusaikaa liikeni. Arkirytmiini tämä leipä ei ikävä kyllä mahdu.

Resepti on siis Herkku ja Koukku-blogista

7 dl vehnäjauhoja (laitoin 2 dl täysjyvävehnää ja 5 dl normivehnää. Lukemieni kommenttien perusteella melkeinpä mikä vaan jauho käy)
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Omastani tuli epäilyttävän paksua, koska täysjyvävehnäjauho turpoaa enemmän kuin normivehnäjauho, mutta se ei haitannut. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata (itse käytin Sarpanevan klassista mustaa pataa, Jytis oli käyttänyt keraamista) kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.


Mikä söpöliini uunista tuli ulos! Leipä oli rakenteeltaan tarpeeksi tanakkaa, jotta leikkaaminen onnistui näppärästi. Kuori oli juuri niin rapea kuin pitääkin, eli rasahtaa puraistessa. Tällä hurmataan vieraita ja hifistellään pitkiä aamiaisia viikonloppuisin. Vatkasin vielä vispipuuron leivän kaveriksi, joten vaimopassiin tuli kaksi leimaa kerralla lisää!

4 kommenttia:

  1. Niin hyvää. Mä olen lisännyt spelttiä ja rouheista sämpyläjauhoa sekaan ja tulee VIELÄKIN parempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitto, pakko kokeilla jollain kreisimmällä jauholla ens kerralla. Ja ehkä jopa jemmata jotain siemeniä taikinan sekaan.

      Poista
  2. Moi, klikkauduin tänne selailemaan huomattuani, että tuorepuuroviritelmäni päätyi kokeiluunne :) Kiitos tästä ohjeesta! Kuulostaa melko samanlaiselta kuin toinen hittisämpylä/leipäohje Namasten sämpylät. Oletteko kokeilleet? Ohje esim. täällä: http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/namaste_leipa
    Saattais sopia arkirytmiinkin :) En ymmärrä, miksi tuossa linkittämässäni ohjeessa sanotaan, että pitäisi odottaa leipomista aamuun - meillä siitä on alettu leipoa ihan jo sen kahden tunnin nostattamisen jälkeen ja on itkettävän hyvää (niinkuin avokadopasta ;)...Taikinaan sopii loistavasti seesaminsiemenet! Ja ruisjauhoa 3 dl (tuossa ohjeessa 1,5 dl ruista ja 1,5 dl kokojyvää).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kiva kun päädyit tänne :) Kokeilinkin tänään aamulla just tuorepuurosta mustikkaversiota ja hyvää tuli, vähän vahvemman makuista kuin mansikasta.

      Kiitti Namaste-leipävinkistä! Pitää kokeilla joskus, mieluummin noille suosittelemillasi twisteillä. Arkiaamujen minuuttiaikatauluun tämäkään leipä ei taida sopia, mutta joku lauantai tai sunnuntai alkaisi varmasti mahtavasti näillä leipäsillä.

      Poista

No kato reteesti vaan sanot!