maanantai 21. tammikuuta 2013

Kaalista keittoa ja piirakkaa (jotka eivät menneet niin kuin Strömsössä)

Selasin vanhaa Maalla-lehteä (6/2012) ja silmään osui hyvännäköinen sieni-kaalipiirakkaresepti. Päätin ostaa samalla kertaa vähän enemmän kaalia, kun pienellä penkomisella löytyi vielä tämä herkullisen näköinen mausteisen kaalikeiton resepti Lunni leipoo -blogista.

Noh, eka mokailin keiton kanssa. Lunni-blogin kaunis kirkas keitto on jauhelihaversio ja itse päädyin korvaamaan lihan punaisilla linsseillä, kuten blogissa vinkataankin. Täten keitosta tuli sameaa ja hernekeittomaista. Maku oli jees, ja ulkonäkökin olisi ollut kauniimpi jos linssit olisi keittänyt erikseen. Pitää koklata seuraavaksi vihreillä linsseillä, jotka eivät mössöönny kuten punaiset. Makukin oli jees, tosin luulen että tykkäisin jauhelihaisesta keitosta enemmän.

Seuraavaksi vuorossa oli piirakka, johon ei riittänyt neljättä kananmunia voiteluun (eli ei kaunista kiiltävää pintaa), sulatin voitaikinaa liikaa ja pyöritin siitä pallon, joka muuttui tahmeaksi liiskaksi ja oli vaikea kaulita. Voitelin piiraan voisulalla, joka piti laittaa vasta paistamisen jälkeen. Joka tapauksessa piirakka oli hyvää, vaikka sen valmistus olikin yhtä vääntöä.

Mausteinen kaalikeitto, 6–8 annosta

½ kg varhaiskaalia
2 sipulia
1 porkkana
2 rkl öljyä
2 dl punaisia linssejä
1–1 ½ litraa vettä
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
2–3 tl suolaa
mustapippuria

Huuhtele linssit lävikössä. Silppua sipuli, kaali ja porkkana pieneksi silpuksi. Kuullota silppua isossa kattilassa öljyssä, lisää vesi, linssit ja mausteet. Anna poreilla kannen alla hiljalleen puolisen tuntia, maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Ripottelin pinnalle vielä kuorimattomia seesaminsiemeniä.




Sieni-kaalipiirakka

500 g pakastettua lehti- tai voitaikinaa

täyte
400 g kaalia
1 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 l suppilovahveroita, tatteja, kanttarelleja tai siitakesieniä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
3 keitettyä kananmunaa
100 g voita
½ dl hienonnettua tilliä

voiteluun
1 kananmuna
2 rkl seesaminsiemeniä
25 g voita

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, hauduta öljyssä pehmeäksi ja kippaa lautaselle odottamaan. Puhdista ja pilko sienet. Paista sipulisilppua ja sieniä pannulla kunnes neste on haihtunut ja sipuli hieman pehmennyt. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita haudutettu kaali ja sieniseos keskenään suuressa kulhossa. Hienonna kananmunat ja lisää ne ja voi lämpimään kaali-sienitäytteeseen. Anna voin sulaa ja sekoita täyte tasaiseksi. Jäähdytä. Lisää vielä hienonnettu tilli täytteeseen.

Kaulitse voitaikinasta kaksi levyä, joista toinen on hiukan suurempi. Taikinasta riittää hieman uunipeltiä pienempään piirakkaan. Aseta suurempi levyistä leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä täyte taikinan päälle, jätä muutama sentti reunoista täyttämättä. Aseta pienempi taikinalevy täytteen päälle ja käännä alemman levyn reunat napakasti piirakan päälle.

Voitele piirakka kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 225 asteessa noin 20–25 minuuttia. Voitele lämmin piirakka vielä voisulalla ja anna vetäytyä leivinliinan alla. Tarjoile lämpimänä tai haaleana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!