maanantai 26. marraskuuta 2012

Helppo sienikastike

Mentiin koiran kanssa viikko sitten viikonloppuna metsään, kun pitkästä aikaa pääsi valoisaan aikaan ulos eikä satanutkaan. Ajateltiin vain kävellä ja nauttia maisemista, mutta metsähän oli edelleen ihan täynnä sieniä! Onneksi oli koirankakkapusseja mukana, niin saatiin suppilovahverosaalis talteen. Sienet olivat edelleen hyväkuntoisia ja suuria, jätettiin pienimmät vielä kasvamaan.

Tein kotona tosi helpon sienikastikkeen, jonka äiti opetti joskus. Persiljan tilalla käytän itse lempiyrttiäni salviaa, se on minusta aromikkaampi valinta. Keiton voi tehdä myös kuivatuista tai pakastetuista sienistä, mutta tuoreista se on tietty parasta.

1 l suppilovahveroita (eli n. 400 g tuoreita/pakastettuja)
voita tai öljyä paistamiseen
1 sipuli
1 purkki kermaa (itse laitoin 2 ½ dl kaurakermapurkin)
1 prk (120 g) smetanaa
n. 1 tl kuivattua salviaa
mustapippuria ja suolaa

Putsaa ja pilko sienet vähän pienemmiksi. Silppua sipuli. Siirrä sienikasa pannulle, jossa on vähän voita tai öljyä pohjalla. Kuullota sieniä niin kauan, että niistä lähtevä neste on melkein haihtunut ja lisää sipulisilppu. Kun sienet ja sipulit ovat kuullottuneet ja sieniliemi haihtunut, lisää loput ainekset. Keitä kastiketta pienellä porinalla, maista ja tarjoile.


En ehtinyt ottaa kastikkeesta kuvaa, mutta söimme sen perunan ja puolukkahillon kanssa, seuraavana päivänä sain kastikkeesta vielä pienen pastan lounaaksi. Suosittelen kyllä metsäretkeä lähiaikoina (pieni lumi ja pikkupakkaset eivät haittaa edes), niitä riittää vielä ja metsässä ei ole samanlaista tungosta kuin syys–lomakuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!