maanantai 12. marraskuuta 2012

Omenachutney ja leipämuffinssit

Meidän omenapuut eivät ole onneksi olleet tänä kesänä niin anteliaita kuin viime vuonna, koska aikaa omppuen jatkotyöstöönkin on tuntunut olevan vähemmän. Sesongin vika korillinen omppuja alkoi jo tuoksahtaa siiderille kuistilla, joten päätin keittää niistä chutneyn. Sopivan simppeli ohje löytyi Omenamintun kivannäköisestä blogista.

Muffinssipostaukset jatkuu, kun chutneya maistettiin suolaisten muffinssien kanssa, joita leivoin tofu-linssikeiton (postaan tästä erikseen) kylkiäiseksi. En ole leiponut mitään leipämäistä pitkään aikaan, mutta nyt ehdin ja kyllä inspiroi. Leipämäiset muffinssit ovat huipputuote, kun ei tarvitse menettää hermoja löysän taikinan vaivaamisessa tai odotella taikinan kohoamista. Käytin ohjetta jo Herkkuruuassa, alkuperäinen on Vihreästä Langasta.

Omenachutney

1 punasipuli
1–2 valkosipulin kynttä
1 punainen chilipalko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
600 g omenia
½ dl vettä
½ tl suolaa
1 ½ rkl balsamietikkaa
3 ½ dl hillosokeria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna. Kuori ja raasta inkivääri. Pese omenat, poista siemenkota ja kuutioi.

Siirrä kaikki ainekset hillosokeria lukuun ottamatta teräskattilaan. Hauduta matalalla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia.

Soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat karkearakenteista chutneya, soseuta lyhyesti, jotta kaikki ainekset eivät soseudu. Siirrä kattila takaisin levylle ja lisää hillosokeri hyvin sekoittaen. Hauduta matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Anna hetken aikaa jäähtyä ja kaada kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.

Suolaiset muffinssit, 4–6 kpl

2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1/4 dl öljyä
2 dl maustamatonta jogurttia (vegaani laittaa vegaanista)
(kourallinen sattumia, tällä kertaa meni kurpitsansiemeniä, hamppurouhetta ja arskatomaatteja)

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele margariinilla ja jauhota 4-6 tukevaa pientä uuninkestävää lasia. Kahvikupit kelpaavat myös. Jos sinulla sattuu olemaan muffinssivuokia, käytä niitä. Paperisia tai silikonisia muffinssivuokia ei tarvitse voidella tai jauhotella, metalliset kannattaa.

Mittaa kulhoon vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sooda sekä suola. Sekoita kunnolla. Lisää öljy ja 2 dl nestettä, eli joko maustamatonta jogurttia, jogurtin ja maidon sekoitusta tai piimää. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Täytä kupit tai vuoat puolilleen. Paista muffinsseja noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat vähän ruskettuneita.



Hyvin sopi chutney leipämäisen muffinssin kanssa, kuului pöydän toiselta puolelta, kun itse vasta näpsäisin tuota ylläolevaa mestariteosta. Kyllä kyllä, oikein oli hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!