torstai 29. marraskuuta 2012

Juurespataa ja kermassa haudutettua ruusukaalia

Tein juurespataa ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten syksyllä ja postasin sen silloin Herkkuruokaan. Ajattelin, että tämä on tällainen viikonloppuruoka, kun sen pitää olla uunissa vajaan tunti. Todellisuudessa syödään tätä yleensä arkisin, koska padasta riittää sapuskaa niin moneksi päiväksi. Sunnuntaiaterian lisäksi alkuviikkokin on siis pelastettu hellan vieressä hikoilulta.

Juurespadan kanssa syötiin ekana iltana kermassa muhitettua ruusukaalia. Se on ruokalaji, joka sai mut rakastumaan ruusukaaliin, ihan törkeän hyvää! Resepti on alunperin Eeva Kolun jo edesmenneestä Voisilmäpeliä-blogista.

Juurespata, 6–8 annosta

400 g porkkanoita
600 g punajuurta
300 g kiinteitä perunoita
200 g lanttua
1 punasipuli
1 l vettä
(loraus punkkua)
2 kasvisliemikuutiota
2 rkl hunajaa (vegaaniseen versioon tilkka agavesiirappia)
1–2 tl harissa-tahnaa
n. 3 tl suolaa
2 dl soijarouhetta
tarjoiluun smetanaa (tai jugurttia ja majoneesia sotkettuna soosiksi, vegaanisilla tuotteilla vegaaniversio)

Kuori juurekset ja paloittele suupaloiksi. Ruskista kasvikset padassa pienissä erissä. Lisää vesi, murennetut liemikuutiot ja mausteet. Sekoita ja nosta pata 180-asteiseen uunin keskitasolle 20 minuuttiksi ilman kantta. Kääntele sen jälkeen soijarouhe hyvin sekaan ja kypsennä vielä 30 minuuttia kansi padan päällä.

juurespata

Kermassa haudutettua ruusukaalia, 2–3 annosta lisukkeeksi

400 g ruusukaalia
1 rkl voita (vegaaniseen versioon sinistä Keijua)
½ dl kuohukermaa (itse laitoin 2 dl kaurakermaa, sama vegaaniseen versioon)
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Poista ruusukaaleista päällimmäiset lehdet ja kanta. Leikkaa ensin päätypala pois, sen jälkeen halkaise ruusukaali ja leikkaa molemmasta puolikkaasta kanta pois V:n mallisella viillolla. Leikkaa ruusukaalit 4 lohkoon.

Kuumenna voi pannussa (jos ei ole niin kattilakin käy) ja lisää ruusukaalit, kuullota niitä minuutti tai pari. Kaada joukkoon kerma, pienennä levyä sen verran, että kerma juuri ja juuri hiukan poreilee, ja laita kansi päälle. Hauduta kunnes kerma on imeytynyt ruusukaaleihin ja niistä on tullut pehmeitä. Tähän menee n. 20–30 minuuttia, kannattaa kuitenkin tarkkailla ettei lämpötila ole liian korkea, jolloin kerma kiehuu liikaa ja haihtuu liian nopeasti. Kerma saa kuitenkin hiukan tummua ja imeytyä kaaleihin ihan kokonaan.

Kun ruusukaalit ovat tarpeeksi pehmeitä ja kerma kokonaan imeytynyt, lisää suola ja sitruunamehu. Tarjoile heti, ruusukaalit ovat parhaimmillaan kun ne eivät pääse jäähtymään.

kermassa haudutettua ruusukaalia


Kuvittele ylläolevat kuvat viileiksi Hipstamatic-kuviksi, ne eivät todellakaan ole sitä. Juurespadassa yksi parhaista jutuista on liemi, se on tosi herkullinen. Ja ruusukaaleihin jäi taas himo, pitää varmaan muhitella tuota sörssöä pian uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!