sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ensimmäinen tilaus Luomukassin kautta

Olen pohdiskellut jo jonkin aikaa tilauksen tekemistä Luomukassin kautta. Kyseessä on siis Turun seudulla toimiva luomuverkkokauppa, josta saa perus linssien, papujen, siementen ja muiden juttujen lisäksi tilattua myös tuoretuotteita, kuten juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja Livonsaaren leipää. Kaveri vinkkasi netissä Laura lovesin kirjoituksen Turun seudun luomuskenen kutistumisesta ja Luomukassin pelastamisesta, joten päätin tarttua samantien tuumasta toimeen.

Ihastuin jo tilatessa Luomukassin valmiiksi koottuihin luomukasseihin. Kivaa, että joku toinen valkkaa raaka-aineet ja itse pitää päättää vaan mitä niistä valmistaa. Tällä tavoin tulee kokeiltua myös sellaisia raaka-aineita, joita ei normaalisti osta (esim. kokonainen punakaali tai yrttihapankaalia). Samalla ohittaa myös näpsästi "mitä sieltä kaupasta nyt taas ostaisi"-ahdistuksen, kun raaka-aineet on jo valmiiksi valittu.

Valmiiksi koottuja ruokakasseja löytyy kolmessa koossa: Sinkku, Pikkuperhe ja Suurperhe. Niiden koot vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Tilasin Pikkuperheen hedelmäkassin (n. 7 kg), Pikkuperheen vihanneskassin (n. 4 kg) ja Sinkun juureskassin (n. 4 kg), eli aikamoiset luomusäkit!

Hedelmäkassista löytyi granaattiomena, päärynöitä, satsumoita, pari verigreippiä, omenoita, ananas, pari mangoa, sitruunaa, kiiviä ja banaaneita.
Tilaus tulee tehdä maanantaina ennen klo. 14 ja kamat voi hakea keskiviikkona. Tämä jokaviikkoinen systeemi toimii siis Turussa, lähikunnissa ilmeisesti nouto on joka toinen viikko. Tilaukset toimitetaan luomupiireihin, noutopisteisiin, postiin (ei tietty noita tuoretuotteita) tai vaikka kotiovelle. Valitsin työmatkan varrella olevan noutopisteen, josta tuli tilausvaiheessa 0,85 euroa lisähintaa tilaukseen. En tykkää tällaisista piilokuluista, vaikka summa onkin pieni, eli olisi ollut kiva tietää lisämaksusta etukäteen.

Vihanneskassissa oli parit purjot, kiinankaali, parit salaatit, munakoiso, paprika, kukkakaali, kesäkurpitsa, punakaali, kurkku, hapankaalirasia ja pari valkosipulia.

Mies kävi noutamassa tilauksen työmatkansa päätteeksi ja oli iloinen, kun kauppareissu tarkoitti sitä, että myyjä lykkää valmiit kauppakassit käteen ja maksukin on hoidettu jo etukäteen. Hyvin siis toimi nouto, vaikka tilaus oli tehty minun nimelläni, enkä itse päässyt hakemaan ostoksiani.

Miten iloiseksi voikaan ruokalähetys ihmisen tehdä! Tuntui, että ruuanlaittofiilis nousi välittömästi linssi-juures-papukehästä johonkin uuteen sfääriin. Alkaa hymyilyttää heti kun ajattelen meidän jääkaappia tai hedelmäkoria. Ensimmäinen tilaukseni oli niin runsas, että seuraavien viikkojen haasteena on saada kokattua kaikki eikä heitettyä mitään roskiin.

Juureskassissa oli porkkanoita, perunoita, pari palsternakkaa, lanttu ja maa-artisokkaa.
Tilasin valmiiksikoottujen kassien lisäksi myös muita juttuja, kuten pakuria! Olen maistanut pakuriteetä kerran aiemmin ja nyt olen haudutellut omaa pakurin palaa pari kertaa teekupissa. Ainakaan vielä ei tunnu, että olisin saanut mitään mystisiä supervoimia tästä superfoodista. Tee maistuu lähinnä puulta, mutta sopii omaan suuhuni, koska olen enemmän mietojen ja luonnollisten kuin makeiden kukka- ja hedelmäsekoitusten ystävä.

Valmiiksi koottujen luomukassien lisäksi tilasin lakuja, manteleita, tattaria, Livonsaaren pähkinäistä leipää, rypsiöljyä, kahvisaippuan ja pakuria.
Olen tähän mennessä maistanut päärynöitä, verigreippiä, banaania, sitruunaa, kiiviä, satsumoita, lanttua, salaattia, hapankaalia, paprikaa, kurkkua, lakua, leipää ja tattaria. Kaikki ovat olleet hyvälaatuisia ja etenkin hedelmät tuoksuvat ihanilta. Tilaan varmasti uudelleen Luomukassin kautta, kunhan saan tämän luomuröykkiön ensin kulutettua. En tehnyt tilausta varten hintavertailua, koska tilasin puhtaasti helppouden pohjalta, eli kiireisen ihmisen "kaikki yhdestä paikasta"-periaatteella. Hinnat eivät olleet minusta kuitenkaan hävyttömät, muuten en tietenkään olisi tilannut.

Mahtavaa, että tällainenkin vaihtoehtoinen mahdollisuus on, eli taas kerran up yours K- ja S-market! Vielä pitää hakea voit ja jugurtit ja jotkut muut marketista, mutta tosi monen raaka-aineen saa jo ostettua muuta kautta, mikä on mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Luomukassi on tosiaan mahtava systeemi! Kiva että sana leviää :) Sellainen korjaus Luomukassin puolesta että tuo 0,85 e ei ole lisämaksu noudosta, vaan suoraan se summa jonka pankki veloittaa verkkomaksun suorittamisesta. Minun mielestäni on selkeää että se veloitetaan erikseen, eikä ole piilokuluina ujutettu tuotteiden hintoihin!

    VastaaPoista
  2. Kiitti täsmennyksestä rahkasammal! Minustakin on hyvä, että verkkomaksu veloitetaan erikseen, tosin haluaisin silti tietää siitä etukäteen. Tai sitten en tosiaan ole huomannut, että jossain on maininta verkkomaksun lisäyksestä tilaushinnan päälle.

    VastaaPoista

No kato reteesti vaan sanot!