tiistai 16. huhtikuuta 2013

Helppo härkäpapukeitto

Härkäpapua sarvista on mainio kirja, josta Jaanakin on kirjoittanut Leuhkiksessa aiemmin. Reseptit ovat suomalaisista raaka-aineista ja ottavat huomioon näiden käyttökaudet.

Kirjan nimeenkin päässyt härkäpapu on oikea ihmekasvi, joka kestää Suomen kylmät ilmat, sitoo itseensä typpeä ja on hyvä proteiininlähde. Ennen vihreän herneen tuloa Suomeen on rokat keitelty härkäpavuista, joten tutustu ruokajuuriisi ja testaa härkäpapu! Maultaan se on suhteellisen mieto.

Itse muokkasin kirjan reseptin Härkäpapu-minttukeitosta lisämällä kaurakerman ja papujen määrää. Olin myös tuonut Kenian matkalta Sweet curry -maustesekoitusta, jota käytin tavallisen curryn sijaan. Lisäksi jääkaapissa sattui olemaan tuoretta inkivääriä, joten käytin tietysti sitä, enkä jauhettua. Ja vegaanista on tämä zoppa.

I might not be the prettiest food around but I sure have a fine character! My mummy said so!
(BTW, she's kind of lazy to take pics, sorry.
)
ruokaöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
1 tl currya
1 tl inkivääriä tai maun mukaan tuoretta inkivääriä, (itse käytin noin peukalon kokoisen palan)
4 dl keitettyjä (tai tuoreita) härkäpapuja
4 (jauhoista) perunaa
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kaurakermaa
1–2 tl minttua (tai 3 rkl tuoretta)

Hienonna valkosipulin kynnet, sipuli ja tuore inkivääri ja paista niitä öljyssä curryn kanssa, kunnes ne saavat väriä pintaan. Kuori ja kuutioi perunat, lisää ne ja härkäpavut sekä vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan. Keitä kannen alla 15 minuuttia. Lisää tämän jälkeen vielä kaurakerma ja minttu keittoon, keitä ilman kantta 5 minuuttia ja anna maustua hetki ennen syömistä.

Tykkäsin kovasti mintun ja kaurakerman raikkaudesta keitossa, mutta lisäsin snadisti suolaa annokseeni. Keitto oli miellyttävän makuinen arkiruoka. Härkäpapuja olin liottanut melkein vuorokauden, joten ne keittyivät nopeasti ennen keiton tekoa. Yllätyin oikein kun ne olivat täysin kypsiä jo puolen tunnin keittämisen jälkeen ja pääsin tekemään sopan.

Jos siis liotat ja keität pavut valmiiksi, tämä ruoka valmistuu alle puolen tunnin. Bujaka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!