keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Lammaspyörykät

Nämä lammaspyörykät ovat bravuurini, jos kylään tulee lihansyöjävieraita. Olen tehnyt pullia vuosien aikana useita kertoja ja väitän maistaneeni hyvin samanlaisia pyöryköitä Istanbulissa. En valmista pyöryköitä koskaan kiireessä koska haluan, että ne onnistuvat täydellisesti. Alkuperäinen resepti on Meze – lähi-idän pikkuruokia -keittokirjasta. Olen vaihtanut reseptistä vain riisin bulguriin ja vihreiden oliivien tilalle laitan sen värisiä, kuin kaapista sattuu löytymään.

n. 15 kpl

500 g lampaan jauhelihaa (Suosin ehdottomasti kotimaista. Miksi ostaa jotain Uudesta-Seelannista rahdattua kun lähempääkin löytyy, ja vielä maistuvampaa)
2 rkl oliiviöljyä
puolikas sipuli hienonnettuna
1 rkl kanelia
hyppysellinen chiliä
1 rkl paprikajauhetta
1 muna
1 dl oliiveja silputtuna
1 dl keitettyä riisiä tai bulguria
1 1/2 tl suolaa ja 1 tl mustapippuria myllystä
n. 175 g fetaa pilkottuna 15 kuutioksi
1–2 dl lämmintä lihalientä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuumenna öljy pannussa, kuullota sipuli ja mausteet. Yhdistä kulhossa jauheliha, muna, oliivit ja riisi. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipulisilppu, suola ja mustapippuri.

Jaa taikina 15 osaan ja pistä jokaisen sisään fetapala. Muovaa pingispallon kokoisiksi pyöryköiksi. Lado pyörykät uunivuokaan ja valele lämpimällä lihaliemellä. Kypsennä uunissa 15–20 minuuttia. Lusikoi kulhoon, tarjoa lihaliemineen.

Alkuperäisessä reseptissä sanotaan, että pyöryköitä pitäisi ruskistaa pannulla ennen kuin ne laitetaan uuniin, mutta itse en ole katsonut tätä koskaan tarpeelliseksi, hyvin ne pullerot ruskistuvat uunissakin. Pullien maku on hurmannut myös lampaanlihaan epäluuloisesti suhtautuneet syöjät. Tällä kertaa me söimme pullerot sitruuna-valkosipuliperunoiden kanssa. Tabbouleh-salaatti on paras lisuke, kesällä sitten sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!